Veiligheidswaarschuwing
Het uitvoeren van elektrische werkzaamheden in huis of op de werkplek kan gevaarlijk zijn en moet worden uitgevoerd volgens de toepasselijke nationale veiligheidsnormen en uitgevoerd worden door een gecertificeerde elektricien. Om veiligheidsredenen is het ook noodzakelijk om de installatie uit te schakelen voordat u doorgaat met de fysieke installatieprocedure.

Voordat u uw elektrische of plug-in hybride auto kunt opladen is het van belang dat uw laadpaal of laadstation op de juiste wijze gemonteerd wordt. Door de vier hieronder weergegeven stappen te volgen kunt u uw laadpaal monteren. Voor het aansluiten van een laadstation

 1. Allereerst dient u te bepalen waar u uw laadpaal wilt plaatsen. Van de laadpaal tot de meterkast monteert u een YMVK of YMVK-as installatie kabel. Zie “Welke kabel voor laadpaal?” welke kabel geschikt is voor uw installatie. Wanneer u dit heeft bepaald en de installatie kabel heeft getrokken, dient u uw laadpaal op de gewenste plaats aan de wand te bevestigen. U kunt uw laadpaal met vier schroeven aan de wand bevestigen
 2. Sluit de installatie- of grondkabel aan op de vrije groep
  Nu u uw laadpaal aan de wand heeft bevestigd, dient u de laadpaal aan te sluiten op het elektriciteitsnetwerk. De aansluiting op het elektriciteitsnetwerk realiseert u door de laadpaal met een vrije groep (krachtgroep of 3 fase aardlekautomaat) in uw groepenkast te verbinden door middel van een vijf aderige installatiekabel (YMVK) of vier aderige grondkabel (YMVKas).

  Let op! Bij het gebruik van een krachtgroep dient u gebruik te maken van een 4-polige type-B aardelekschakelaar.

  De aansluiting van de laadpaal op de vrije groep is te verwezenlijken door van de installatiekabel de bruine draad aan te sluiten op L1, en de grijze draad op L2, de zwarte draad op L3, de blauwe draad op N (nul) en de geel/groene draad op de aardrail. Gebruikt u een grondkabel? Hierbij dient u de mantel af te wikkelen en op de aardrail aan te sluiten (in plaats van de geel/groene draad).

  Welke kabel u nodig heeft, leest u hieronder. Klik hier voor Aardlekautomaten die te gebruiken zijn bij een laadpaal installatie

 3. Sluit de installatie- of grondkabel aan op de hoofdschakelaar
  U heeft nu de kabel aangesloten op de vrije groep in de groepenkast. Vervolgens sluit u de installatie- of grondkabel aan op de hoofdschakelaar in de laadpaal. Hiervoor dient u de kap van de laadpaal te schroeven met een schroevendraaier met platte kop.

  De hoofdschakelaar is als volgt:

  U sluit de bruine draad van de kabel aan op fase 1 L1 van de hoofdschakelaar, de grijze draad op fase 2 L2 , de zwarte draad op fase 3 L3 , de blauwe draad op de nul N en de geel/groene draad of de afgewikkelde mantel op de rijgklem (geel/groene connector). zie voor een foto hieronder:

  L1 L2 L3 N.                    Aarde

  page2image3218555728   page2image3218560880

 4. Zet de kap vast en test de laadpaal
  U heeft nu uw laadpaal aan de wand gemonteerd en aangesloten op de groep in de groepenkast. De aansluiting is nu gereed. U dient enkel nog de kap van de laadpaal vast te schroeven.

De hieronder weergegeven kabels zijn geschikt voor de installatie. Mocht u een 1-fase laadpaal plaatsen dan adviseren wij alsnog een installatie kabel te gebruiken die geschikt is voor een 3-fase aansluiting. Mocht u in de toekomst overschakelen naar een 3-fase laadpaal (vaak is een laadstation geschikt voor zowel 1 als 3 fase), dan hoeft u geen nieuwe kabel meer te trekken.  U dient er echter wel rekening te houden dat deze kabels aanbevolen worden tot een maximale lengte. Hieronder vindt u het overzicht van de maximale lengtes:

Type laadpaal Te gebruiken voedingskabel Max. lengte voedingskabel
1 fase – 16A (3,7 kW) laadpaal 3×2.5 YMVK kabel Tot en met 60 meter
2×2.5 YMVK-as kabel Tot en met 60 meter
1 fase – 32A (7,4 kW) laadpaal 3×6 YMVK kabel Tot en met 70 meter
2×6 YMVK-as kabel Tot en met 70 meter
3 fase – 16A (11 kW) laadpaal 5×2.5 YMVK kabel

5×4 YMVK kabel

Tot en met 15 meter

Tot en met 70 meter

4×2.5 YMVK-as kabel

4×4 YMVK-as kabel

Tot en met 15 meter

Tot en met 70 meter

3 fase – 32A (22 kW) laadpaal 5×6 YMVK kabel  Tot en met 70 meter
4×6 YMVK-as kabel  Tot en met 70 meter